P1020447Komemoracija u Jasenovcu pretvorila se u trodnevnu medijsku trakavicu. Jučerašnja se održala pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kojoj su prisustvovali visoki dužnosnici Vlade, Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednice, ministra vanjskih poslova, ministrica kulture, ministar znanosti i obrazovanja, načelnik Glavnog stožera OS RH i još mnogi drugi sa hrvatske političke scene.

Dan prije, komemoraciju su organizirali antifašisti, Srpsko narodno vijeće i SDP, a danas će to učiniti židovske udruge.

Žalosno je, ali istinito, da se na samo pola sata vožnje od Jasenovca u selu Bodegraj kraj Okučana nalazi masovna grobnica Roma iz Domovinskog rata, u kojoj najmlađa žrtva ima svega 7 godina, a ubili su ih pobunjeni Srbi 1991. godine. Još je žalosnije da ni poslije 21 godine nakon ekshumacije i identifikacije to mjesto nije proglašeno niti obilježeno kao masovna grobnica.

Počinitelji ovoga zločina su poznati kako vojnom sudu u Zagrebu sa sjedištem u Banja Luci, 1991. god. tako i Vojnom sudu u Beogradu koji se 2003. godine proglasio nenadležnim i to prebacio na općinski sud koji je jednoga počinitelja poslao na psihijatrijsko liječenje dok je za drugoga postupak obustavljen iako je 1991. god. u Banja Luci izjavama drugih sudionika toga pokolja on bio taj koji je poticao na izvršenje takvoga zločina.

Očito je da se taj stravičan pokolj Roma treba zataškati i ne smije se spominjati u povijesti.

P1020447

Mjesto ekshumacije i masovne grobnice Roma